2007. december 28., péntek

Szabó Gábor - Spellbinder (1966)

Az 1982-ben fiatalon elhunyt magyar gitáros, Szabó Gábor második szólóalbuma 1966-ban Spellbinder címmel jelent meg.
Álljon itt Márton Attila ismertetője:
"Szabó Gábornak a saját neve alatt megjelent második albuma az 1966-os év egyik szenzációja volt a jazz világában. Híres hazánkfia ekkorra már túl volt két neves jazz együttesben – Chico Hamilton és Charles Lloyd combójában – betöltött szerepén, megnyert egy Down Beat pollt és az akkori idők egyik legrangosabb kiadója az Impulse producere Bob Thiele szerződtette. (Mellesleg John Coltrane is itt dolgozott ekkoriban.) Nos, a Spellbinder Szabó egyik legjobb lemeze még akkor is, ha számomra (és a Down Beat akkori kritikája szerint is) talán nem kellett volna csaknem teljesen a latin zenére építeni az egész albumot és a gitár-triót (Ron Carterrel a bőgőn és Chico Hamiltonnal a dobokon) még két ütőssel is „túlerősíteni”. A My Foolish Heart például az utóbbiak nélkül üdítő kivétel, remek feldolgozása a régi standardnek. A számok sajnálatosan rövidek (3-5 percesek), talán az akkoriban olyan népszerű FM-rádióadások és a szórakozóhelyek zenegépei kedvéért. (Tény, hogy pl. a Gypsy Queen 45 fordulatú kétszámos kislemezen is megjelent!)

Pedig Szabó csúcsformában van, összetéveszthetetlen gitár-soundja szívbemarkolóan gyönyörű, eredeti és felszabadult. Ő maga is szokatlanul felszabadult, hiszen két számban is énekel (nem is rosszul) és az album címlapjához felhasznált akvarellt is ő festette! Mellesleg négy remek kompozíciót (köztük a már említett és a Santana által világhírűvé tett Gypsy Queen-t is) jegyez a korongon.

Öröm újra felidézni a 60-as évek művészeti forradalmának légkörét, ennek a különös korszaknak az életérzését kifejező zene segítségével. Jó tudni, hogy egy kedves, szeretetreméltó magyar művész is nagy szerepet játszott mindebben."

A felvételek:

01. Spellbinder
02. Witchcraft
03. It was A Very Good Year
04. Gypsy Queen
05. Bang Bang (My Baby Shot Me Down)
06. Cheetah
07. My Foolish Heart
08. Yearning
09. Autumn Leaves/Speak To Me Love

Szabó Gábor - Spellbinder (1966)

Related Posts with Thumbnails