2007. október 21., vasárnap

Verdi - Requiem Disc1

Lehet hogy nem jól gondolom, de szerintem Giuseppe Verdit nálunk operaszerzőként könyvelték el. Pedig Verdi zeneszerző volt. A szó igazi értelmében. Vagyis zenéket szerzett, nem csak operákat.
A MÁV Szinfonikusok honlapjáról loptam: "Szép, régi hagyomány, hogy november 2-án, halottak napján a zeneirodalom valamelyik nagy gyász-zenéje csendül fel a hangversenytermek pódiumán. Azon a napon, amikor mindenki eltávozott hozzátartozóira emlékezik, az ember különösen fogékony azokra a zenékre, amelyek a halál gondolatával foglalkoznak és azzal, ami utána következik.
Verdi Requiem-je egyike a legszebbeknek. Az opera nagymestere nem tagadhatta meg önmagát, az operák zenei nyelvezetét használta, zenéje azonban nem teátrális, csak drámai . Középpontjában a halállal szembenéző ember áll: az ember, akinek alapérzése a félelem, az alázat és áhítatos tisztelet Isten iránt, aki — hite szerint — teremtette őt és aki az utolsó ítéletkor határoz túlvilági sorsáról is. A Requiem keletkezésének története közismert: első megfogalmazása a nagy zeneszerző, Rossini temetésére készült, végül Verdi egyik nagy kortársa, a híres hazafi és író, Alessandro Manzoni gyász-szertartásán csendült fel, 1874-ben Milánóban. Közkedveltsége azóta töretlen, gyakran játsszák — az alkalomtól független —hangverseny-darabként is."

A tételek:

1. Requiem and Kyrie
2.Dies irae
3.Tuba mirum
4. Liber scriptus
5.Quid sum miser
6.Rex tremendae
7.Recordare
8.Ingemisco
9.Confutatis
10.Lacrymosa

Verdi - Requiem CD 1. (1985)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

nagyon jó és vátozatos a blogod. Csak azért írok, mert úgy tűnik a 'Confutatis' kimaradt a CD1-ről.

Levin írta...

Sajnos igen, és a Quid sum miser is.
Kárpótlásul kisvártatva feltöltöm egy másik interpretációban is.

Névtelen írta...

Ezt én már nem értem meg, mert mára a CD1-es a Gigasize-ról már törölve lett.
Egyébként ezzel a gárdával is nagyon szép, de tudom, hogy létezik a Pavarottival is.
üdv.
wintermantel

Levin írta...

Mostanában a Gigasize-ra egyre több panasz van. Pedig Premium Member vagyok. A mailjaimra nem is reagálnak. Sajnos el kell kezdenem az albumokat máshova átrakosgatni. Bocs.

Related Posts with Thumbnails