2007. november 2., péntek

Antonio Vivaldi - A négy évszak / The Four Seasons (1989)

Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741) olasz zeneszerző, a barokk zene egyik legnagyobb és legtermékenyebb egyénisége mellesleg kora egyik leghíresebb hegedűvirtuóza is volt. A Négy évszak (Le Quattro Stagioni) nemcsak Vivaldi, de az egész zenerairodalom egyik legnépszerűbb alkotása. Remekmű, amit soha nem lehet megunni. Olyan gazdag és sokrétű zene, melyben, akárhányszor halljuk is, mindig találunk valami újat.
A mű tulajdonképpen négy hegedűverseny (concerto), melyeket a program, az évszakok változásának, a természet körforgásának bemutatása kapcsol össze.
Az 1956-ban Brightonban született Nigel Kennedy brit hegedű- és brácsaművészt a világ egyik vezető hegedűvirtuózaként tartják számon.
Az 1989-ben az Angol Kamarazenekarral (English Chamber Orchestra) megjelent Vivaldi lemeze révén a legtöbb példányban eladott klasszikus lemez előadójaként bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is .
A lemezről így ír az ekultura.hu:
"Elhinni is nehéz (belegondolni pedig egyenesen ijesztő), hogy Nigel Kennedy húsz éve rögzítette úttörő Négy évszak-albumát.
Amit ő művelt a zenével, akkoriban egészen újszerűnek hatott, hiszen ahelyett, hogy az akadémikus kottahűséget választotta volna, úgy tette „autentikussá” a műveket, hogy kifejezetten ezredvégi felfogásban új élettel töltötte meg a hangokat.
Kennedy persze nem nyújtja el kadenciákkal Vivaldi jól ismert concertóit, sőt, ha lehet, a megszokottnál gyorsan tempóvételekkel néhol még meg is kurtítja azokat, az élmény mégis elsődlegesen a minden pillanatban felbukkanó meglepetés, ama kiszámíthatatlanság élménye, amit az intézményesség épületét egykor spontenaitásával romboló rock-életérzés adott. A felpörgetettség pedig ugye magának a punknak a lassító drogokkal operáló beatre adott reakciója volt."

A tételek:

A mű tételei:

Concerto No. 1 In E Major, 'La primavera' RV269
01. I. Allegro
02. II. Largo
03. III. Allegro

Concerto No. 2 In G Minor 'L'estate' RV315
04. I. Allegro non molto
05. II. Adagio
06. III. Presto

Concerto No. 3 In F Major 'L'autunno' RV293
07. I. Allegro
08. II. Adagio molto
09. III. Allegro

Concerto No.4 In F Minor 'L'Inverno' RV297
10. I. Allegro non molto
11. II. Largo
12. III. Allegro

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails