2008. április 3., csütörtök

The 100 Greatest Guitarists of All Time - 7. Stevie Ray Vaughan


A Rolling Stone Magazin által 2003-ban összeállított, minden idők 100 legjobb gitárosát tartalmazó listán a hetedik az 1954. október 3-án Dallasban, Texas államban született Stephen ("Stevie") Ray Vaughan, aki egyike Amerika legmeghatározóbb elektromos-blues gitárosainak.
Bár már egészen fiatalon zenélni kezdett, az első igazi áttörést az 1980-ban Austinban rögzített rádiófelvétel jelentette, mely után - a kiadó és szerződés nélküli együttesek közül elsőként - a Montreaux-i Jazz Fesztiválon léphetett fel kisérőzenekarával, a Double Trouble-val.
1983-as bemutatkozó albumuk, a Texas Flood kirobbanó siker volt, következő két lemeze is aranylemez lett.
Alkoholfüggősége miatt néhány év szünet következik, majd egy sikeres elvonókúrát követően élete egyik legjobb koncertjét adta 1990. augusztus 27-én Wisconsinban, ahol Eric Claptonnal, Buddy Guy-jal, Robert Cray-jel és bátyjával, Jimmie-vel együtt lépett fel.
A koncert után helikopterük sűrű ködbe került és lezuhant. Stevie és Clapton kíséretének vele repülő néhány tagja életét vesztette.
Minden idők egyik legnagyobb fehér blues-gitárosaként emlékeznek rá, Austinban szobrot állítottak emlékére.
Most az 1984. október 4-én a Carnegie Hall-ban tartott koncertjén készült felvételeket tartalmazó albumát szeretném bemutatni Nektek.
A koncerten állandó kisérőin, a Double Trouble-n kívül a közreműködők közül megemlíteném Dr. John-t, Jimmie Vaughan-t és a Roomful of Blues fúvósszekcióját.


Tömörítés/Bitrate: 320 kb/s
Letöltés/Download:
[ Uploaded Part1 Part2 ]
[ 4shared Part1 Part2 ]

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails