2011. június 19., vasárnap

Jim Stubblefield–Inspiracion (2010) Natural Elements

"Az amerikai származású muzsikus, Jim Stubblefield egy nagyon figyelemreméltó gitáralbumot készített a közelmúltban Inspiracion címmel. Mielőtt a lemez bemutatásához kezdenénk mindenképpen ejtsünk szót az előadó érdekes eddigi pályafutásáról. A világot látott muzsikus meglepő módon Miles Davis és John Coltrane lemezeinek az inspirációjára fogott először gitárt a kezébe 8-9 éves kora környékén. Később a zenei tanulmányai során számos műfajban igyekezett kipróbálni magát. A széles portfolióban éppúgy helye van a jazz gitározásnak, mint a flamencónak. Ez utóbbi autentikus környezetben, Spanyolországban tanulta. A flamenco után / közben egy kis kitérőként rock bandákban gitározott. Később John McLaughlin művészetének vált a nagy rajongójává. Stubblefield második szólóalbuma, a Cities of Gold (1997) egyértelműen a nagy pályatárs inspirációjára született.
Stubblefield alapítója és egyben vezetője is az Incendio néven futó zenei formációnak, akikkel eddig 7 nagylemezt és egy dvd-t készített. Ehhez jön hozzá a saját 4 szóló projektje. A tavalyi év végén került a boltokba a gitáros 5. önálló lemeze, az Inspiratión. Az új kiadvánnyal Stubblefield visszatér a régi nagy kedvencéhez a flamencohoz. A gitáros azzal a céllal fogott a munkához, hogy egy olyan zenei anyagot készít, ami a hajdani – Clint Eastwood-dal fémjelzett – spagetti western világát idézi. Ez a törekvés aztán nem csak a hangzó anyagban, hanem a számcímekben is tükröződik (pl. az El Pistolero /The Gunfighter/).
A végeredmény egy végig magas hőfokon égő, izgalmas produkció amelynek az egyes felvételei – a címadó Inspiratión-tól az El Payaso-ig, az Armadillo-tól az Across The Border-ig - jövőben akár egy új westernfilm zenéjeként is felbukkanhatnak.
A flamenco gitáron és acélhúros gitáron játszó Stubblefield munkáját két muzsikus, a basszugitáros Randy Tico és a különféle ütősökön játszó Bryan Brock segíti ebben a produkcióban." Czékus Mihály, Hifipiac.hu

A számok:
01. El Pistolero (3:24)
02. Inspiracion (3:46)
03. Solace (5:14)
04. El Payaso (4:04)
05. Terra Bella (6:15)
06. Armadillo (3:05)
07. Machu Pichu (4:24)
08. The Conquistador (4:44)
09. Across the Border (3:06)
10. Tortuga (4:08)

Related Posts with Thumbnails