2007. július 28., szombat

Joshua Rifkin - Scott Joplin Piano Rags (1990)

Scott Joplin, a "Ragtime Királya" a kiegyezés évében, 1867-ben született a texasi Lindenben egy szegény néger család hat gyermeke közül a másodikként. Rendkívüli zenei tehetsége hamar megmutatkozott, német származású zonoratanárától elsajátította a klasszikus zenei formák magas színvonalú ismeretét, majd a George Smith főiskolán zeneszerzést tanult. Az 1880-as évek végétől kávézókban, mulatókban zongorázva kereste kenyerét. 1894-től saját zenekarával már előkelő klubokban muzsikáltak. 1911-ben New York-ba költözött, ahol két operáját is előadták, nem nagy sikerrel.
1917-ben hunyt el. Bár tevékenysége eredményeként a ragtime a klasszikus zene magasságába emelkedett, zenéje a jazz egyik előfutárjaként is számontartott.
Joshua Rifkin, az 1944-ben New Yorkban született zongorista, karmester és zenetudós elsősorban a barokk zene, Bach szakértőjeként ismeretes. Bach kórusműveinek előadására vonatkozó elmélete a nyolcvanas években felkavarta a komolyzenei világ állóvizét.
Érdeklődése azonban kiterjed a 'könnyűzene' értékeire is. Nagy sikert aratott a Baroque Beatles Book címmel megjelent albuma, mely Beatles szerzemények szellemes barokk stílusú átiratait tartalmazza.
Bach művein csiszolt precíz zongoratudásával Joplin ragtime-jainak előadására zseniális játéktechnikát hozott létre.

1. Maple Leaf Rag
2. The Entertainer -- A Ragtime Two-Step
3. The Ragtime Dance
4. Gladiolus Rag
5. Fig Leaf Rag
6. Scott Joplin's New Rag
7. Euphonic Sounds -- A Syncopated Novelty
8. Elite Syncopations
9. Bethena -- A Concert Waltz
10. Paragon Rag
11. Solace -- A Mexican Serenade
12. Pine Apple Rag
13. Weeping Willow -- A Ragtime Two-Step
14. The Cascades -- A Rag
15. Country Club -- Ragtime Two-step
16. Stoptime Rag
17. Magnetic Rag -- Syncopations Classiques

Joshua Rifkin - Scott Joplin Piano Rags (1990)

Related Posts with Thumbnails