2008. május 9., péntek

Grieg - Peer Gynt Suites 1 & 2

Edvard Grieg (1843-1907) a norvégok nagy nemzeti zeneszerzője 1874-ben felkérést kapott a másik nagy norvég művésztől, Henrik Ibsen drámaírótól, hogy nagy sikerű, Peer Gynt című verses filozofikus drámájához írjon kisérőzenét.
A Peer Gynt költői nyelven írt fantasztikus, mágikus elemekben bővelkedő, látszólag romantikus, nagyon is ironikus története valójában a férfi-létezés sajátos enciklopédiája, annak minden buktatójával és szépségével, vágyálmaival és rémlátomásaival, szárnyalásával és kisstílű hitványságával együtt. Peer – az örök nyughatatlan, először a világon túli világot, majd csupán önmagát kereső ember – útja során mindent megkap és mindent el is veszít, míg végül élete alkonyán rádöbben: egyetlen igazi menedékünk, otthonunk és királyságunk a másik ember (a Nő) megértése, hite, szeretete.
A drámában Ibsen a polgári fejlődés ifjúkorának heroikus illúzióival, az ideálokban való szenvedélyes hittel és az előlük való menekülés lehetőségével számolt le.
Így azután nem csoda, hogy Grieg eleinte húzódozott a nagy kihívás elől, végül azonban nekilátott és 1876-ban elkészült a kisérőzenével, melyből később két hangverseny-szvitet állított össze.
A lemezen ezek hallhatóak a Szlovák Filharmonikusok előadásában, Libor Pesek vezényletével.
Ráadásként Dubravka Tomsics és a Ljubljanai Rádió Szimfonikus Zenekara (karmester Anton Nanut) előadásában meghallgathatjátok Grieg a-moll zongoraversenyét (op. 16.) is.

Peer Gynt Suite I Op. 46
1. Morgenstimmung
2. Ases Tod
3. Anitras Tanz

Peer Gynt Suite II Op. 55
4. Arabischer Tanz
5. Peer Gynts Heimkehr
6. Solvejgs Lied

Piano Concerto Op. 16 In A Minor
7. Allegro Molto Moderato
8. Adagio
9. Allegro Moderato E Marcato - Quasi Presto - Andante Maestoso

Grieg - Peer Gynt Suites 1 & 2

Related Posts with Thumbnails