2010. június 13., vasárnap

Balázs Elemér Group - Refracting Sounds (2004)

Czékus MIhály ismertetője a hifipiac.hu-ról:
"A magyar szellemi tõke közhelyszerûen világhírû, és az "importképes" szellemi tõkének ugyanúgy része a zene is. Szerencsére a klasszikus zenei és a jazz mûfajban is bõvelkedünk nemzetközi szinten is jegyzett komponistákkal és elõadókkal. Közéjük tartozik Balázs Elemér is, akinek igen gazdag zenei "könyvtárából" most a "Refracting Sound"-ot "kölcsönözzük ki.
"Úgy gondolom, hogy, ma Elemér az egyik legjobb dobos a világon. Csodálatosan üti meg a hangszerét - mindig élvezem, ha alkalmam nyílik vele muzsikálni, illetve hallgatni a játékát". Így nyilatkozott Pat Metheny a világ egyik meghatározó gitárosa Balázs Elemérrõl.

Balázs Elemér számtalan zenei formációban játszott már és legalább ötven lemezen hallható a játéka. 2000-ben hívta életre a Balázs Elemér Group-ot. A mostani a zenekar harmadik albuma.

A "Refracting sounds" egyik meghatározó vonása a nõi (Hajdú Klára) és a férfi (Winand Gábor) énekhang tökéletes kontrasztja. "A számok erõs képszerûsége nem utolsósorban azzal magyarázható, hogy egy részük eredetileg a Salamon András által rendezett Getno címû film zenéjeként íródott, illetve a képek által ihletett improvizációkból formálódtak - az innen származó inspiráció a többi dal születésénél is jelentõs volt."
A felvételeket készítették: Elemér Balázs - drums; József Balázs - keyboards; Gábor Juhász - guitar; Péter Glaser - double bass; András Dés - percussion; Gábor Winand - vocals; Klára Hajdú - vocals.
Az albumot Dés László (szoprán szaxofon), Czvikovszky Gábor (trombita), Borbély Mihály (tárogató) és Lukács Miklós (cimbalom) vendégjátéka díszíti.
Kedves Bimre, nagyon szépen köszönöm a lemezt!

A számok:

01. Elf 5:47
02. Peach tree 5:05
03. Balkan sky 2:16
04. Dream journey 1:43
05. Deep colours 4:52
06. Open your mind 3:13
07. Going to America 3:53
08. Refracting sounds 3:28
09. Jaipur garden 5:55
10. Homecoming 4:16
11. King’s farewell 4:15
12. Breaking up 3:39
13. Strange silence 3:04
14. After the storm 6:04

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails