2008. március 3., hétfő

Száll a kakukk fészkére / One Flew Over The Cuckoo's Nest - OST(1975)

A Ken Kesey regényéből készült, Milos Forman által rendezett film számomra a hetvenes évek egyik meghatározó élménye volt. Nem utolsó sorban Jack Nicholson alakítása miatt.
A történet szerint a piti bűnöző Patrick MacMurphy (Nicholson) mint antiszociális elem elmegyógyintézetbe kerül kezelésre. Azt hiszi, hogy így megúszhatja a börtönt és pár hónap után kiszabadulhat. Addig pedig megpróbálja jól érezni magát. Ám egyedül nehezen érzi jól magát az ember és MacMurphy megpróbálja felrázni apátiájából a többi bentlakót. Teszi ezt részben szórakozásból, de egyre inkább azért is, mert szembesül az elmegyógyintézetbeli embertelen körülményekkel. Azzal, hogy a bentlakókat úgy kezelik, mint az oktalan állatokat vagy elromlott használati eszközöket. Mivel egyre több ápolt kezdi mind jobban érezni magát és MacMurphy egyre több szabályt sért meg - például kirándulni viszi a "gyogyósokat" -, magára haragítja a főnővért.
Egy főnővér általában nem az a személy, akitől félni kellene. Ratched nővér (Louise Fletcher) azonban más eset. Az ő karakteréről Forman a következőket mondja: "Ő nagyon veszélyes, mert igazán hisz abban, amit csinál. Láttam már hasonló helyzetet és tudom, hogy a bajba került hatalom bármit és bárkit feláldozna, csak hogy bebizonyítsa az igazát." llymódon ez az egyszerű történet az egyén és a hatalom egyenlőtlen összecsapásának szimbólumává vált. A Főnéni név - ahogy MacMurphy a főnővért hívja - régóta fogalommá vált, noha sokan már nem is tudják, honnan ered.
A film 5 Oscar-díjat kapott.
A film zenéjét Jack Nitzsche szerezte.

A film zenéje:

1. ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST (opening theme) (01:28)
2. MEDICATION VALSE (05:23)
3. BUS RIDE TO PARADISE (04:22)
4. CRUISING (02:20)
5. TROLLING (03:49)
6. ALOHA LOS PESCADORES (03:04)
7. CHARMAINE (06:23)
8. PLAY THE GAME (03:52)
9. LAST DANCE (05:27)
10. ACT OF LOVE (01:15)
11. JINGLE BELLS (02:25)
12. ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST (closing theme) (03:35)

Tömörítés/Bitrate: 192 kb/s
Letöltés/Download:
[ Gigasize ]
[ Ziddu ]

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails