2010. április 21., szerda

Cecilia Bartoli - Sacrificium (2009)

Cecilia Bartoli hngjának és előadóművészetének régóta nagy kedvelője és tisztelője vagyok.
Valahányszor egy újabb lemezét hallgatom, mindig eszembe jut egy kritika, amit 2000-ben a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) "kulturális" lapjában olvastam. (Persze akkor a lapot már nem a KISZ jegyezte, de a szellemiség, és a hangvétel ugyanaz maradt.) A cikk máig elérhető itt.
A lemezről:
"A kasztráltak kora az európai zenetörténet egyik kiemelkedő és varázslatos időszaka volt. Ritkán alkotott ilyen teljes egészet az érzékiség és a pompa, a forma és a tartalom, a költészet és a zene, legfőképpen a tökéletes ének virtuozitás, mint a barokk kor e dicsőséges napjaiban és még a mai napig kifejti hatását, annak ellenére, hogy hatalmas emberi áldozatot követelt ez művészi tökéletesség.
Kétszáz éven keresztül elképzelhetetlen volt Európa zenei élete a mindenhol jelenlévő virtuóz kasztrált énekesek nélkül: azok nélkül az emberek nélkül, akiket kora ifjúságukban műtéti úton megfosztottak a szexualitásuktól, identitásuktól, lelki egyensúlyuktól, valamint a normális élet lehetőségétől, így az elmúlt századok alatt fiatal fiúk ezreit áldozták fel a szépségért és a zenéért… A kasztrált szopránénekesek minden időben érdekelték a közönséget és izgatták az emberek fantáziáját. A közel 15 éve bemutatott Farinelli című film nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy nőtt a közönség érdeklődése az ilyen típusú hang és zenei előadás iránt.
Cecilia Bartoli legújabb albuma a Sacrificium mesél a kasztrált szopránénekesekről –
összetett történet ez szépségről, szenvedélyről, kegyetlenségről… Bartoli megint úgy választott, hogy felfedeztesse velünk a barokk zene ezen elveszett remekeit, egy olyan albummal, amelyben csaknem minden mű most először kerül a világon bemutatásra (nem kevesebb, mint 11 darab még eddig kiadatlan!). Az itt előadott áriák a legvirtuózabb repertoárhoz tartoznak, melyet valaha emberi hangra komponáltak – hogy még színesebb legyen az összeállítás, különböző típusú darabok váltakoznak, lassú áriák, rendkívül érzéki darabok, melyek azért íródtak,
hogy ezekben bemutassák a kasztrált szopránénekesek többségének különleges légzőképességét. Az album a nápolyi iskolára koncentrál, amely a kor szupersztárjait termelte ki: Farinelli-t és Caffarelli-t.
Az albumon a Le Giardino Armonico-t Giovanni Antonini vezényli, aki hozzájárult a Vivaldi album sikeréhez is. A Deluxe verzió (kemény borítós kis könyvvel, amely a kasztrált szopránénekesek történetének ábécéskönyve) 2 CD-t tartalmaz – az első CD lemezen hallható 13 darabból 11 világpremiert tartalmaz, míg a második, bónusz CD lemezen híres darabok hallhatók, közöttük például az Ombra mai Fu."
Nagyon jó zene, nem szabad kihagyni.

1. Nicola Porpora - Come nave in mezzo [ 4:05]
2. Antonio Caldara - Profezie di me diceste [ 7:38]
3. Francesco Araia - Cadro ma qual si mira [ 6:16]
4. Nicola Porpora - Parto ti lascio o cara [10:48]
5. Nicola Porpora - Unsignolo sventuratom [ 5:12]
6. Carl Heinrich Graun - Misero pargoletto [10:08]
7. Nicola Porpora - In braccio a mille furie [ 2:52]
8. Leonardo Leo - Qual farfalla [Zenobia in [ 5:29]
9. Nicola Porpora - Nobil onda [Adelaide] [ 4:56]
10.Carl Heinrich Graun - Deh tu bel Dio [ 3:43]
11.Leonardo Vinci - Chi temea Giove regnante [ 6:20]
12.Antonio Caldara - Quel buon pastor son io [10:29]

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails