2010. augusztus 3., kedd

Charly Blues Masterworks - Vol. 7 John Lee Hooker: This Is Hip (1993)

A literatura.hu ismertetője:
"John Lee Hooker a delta-blues, a detroti és a chicagói blues utolérhetetlen művésze, énekese, gitárosa és dalszerzője volt. Boogie alapú zenéje iskolát teremtett, szinte hosszú élete utolsó pillanatáig játszott. Clarksdale-ben született a források többsége szerint 1917. augusztus 22-én, de egyesek 1920-at tartják a biztos évszámnak. Apja baptista lelkész volt, házában csak vallásos zenét tűrt meg. Hooker úgy emlékszik, hogy mostohaapjától tanult gitározni, aki viszont a blues elkötelezettje volt. Blind Lemon Jeffersont, a századelő nagy blueszenészét csodálta zsenge ifjúkorától.
Tizenéves korától szűkebb pátriájában családi eseményeken, "házibulikon" zenélt. Amikor a 40-es években Detroitba került, a napi munka mellett egy ideig a "kisipari" muzsikálást folytatta. Első korongját 1948-ban a Modern cég jelentette meg, s azonnal nagy siker lett. A Boogie Chillen című dal egész pályájának meghatározó darabja, tuti siker a koncerteken. Első nagylemeze szintén a negyvenes években került szalagra, de csak halála után került forgalomba. A lemez dalait - tradicionális bluesokat és saját szerzeményeket - egy baráti társaságban rögzítették.
John Lee Hooker Detroitból Chicagóba költözött, ahol évtizedeket töltött és élete végefelé eljutott San Franciscóba is, ahol Boom Boom Room néven klubot nyitott. Mondják róla, hogy gitáros akadt jobb nála, de stílusa, mély hangja, több száz szerzeménye és száznál jóval több lemeze révén méltán lett a a blues egyik legendája. Külö kiemelik róla egyszerűségét, „sallangmentes” játékstílusát. Játszott többek között Albert Kinggel, Albert Collinsszal, B. B. Kinggel, Muddy Watersszel, John Mayallal, Charlie Musselwhite-tal, Van Morrisonnal, Bonnie Raittel, Eric Claptonnal, Ike Turnerrel, Ry Cooderrel, Robert Crayjel, Carlos Santanával, Stevie Ray Vaughannal, a Rolling Stonesszal és a Canned Heat együttessel. . Szerzeményeit játszotta az Animals, a Yardbirds, a Doors, Eric Clapton és a Cream együttes.
Ritkán adott interjút, azok viszont igen tartalmasak voltak, bővelkedtek a humorban. Gyakran hangoztatta, hogy a blues jobb, mint egy bourbon, egy scotch vagy egy sör – utalva l egyik híres dalára. A nőket szerette és tisztelte, nem tett köztük különbséget bőrszín alapján. Életének utolsó éveiben sötét öltöny és szemüveg, vörös ing, kalap és a rikító zokni volt az állandó szerelése. Leghíresebb dalai a Boom, Boom, a Boogie Chillen, Crawling King Snake, a Hobo Blues, a House Rent Boogie is közismert. A Boom, Boom és a Boogie Chillen a rock 500 leghíresebb dalának egyike. Csak élete végére kapott Grammy-díjakat, kitüntették a Rhythm and Blues Foundation életműdíjával, W. C. Handy-díjjal, a blues és a rock and roll halhatatlanja.
John Lee Hooker 2001. június 21-én halt meg. Azóta két tucat lemeze jelent meg. Nyolc gyermeke közül lánya, Zakya volt a leghűségesebb az atyai örökséghez, énekelt is vele. "

A számok:

01-Dimples
02-Every Night
03-Little Wheel
04-Maudie
05-I'm In The Mood
06-Boogie Chillun
07-Hobo Blues
08-Crawlin' Kingsnake
09-Solid Sender
10-Will The Circle Be Unbroken
11-Boom Boom
12-This Is Hip
13-Big Legs, Tight Skirt
14-It Serves Me Right To Suffer

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails