2010. augusztus 3., kedd

Led Zeppelin - III. (1970)

A Wapedia ismertetőjéből:
"A zenekar harmadik albumának, a Led Zeppelin III dalainak írásához egy civilizációtól elzárt walesi házba, Bron-Yr-Aurba vonult vissza. Ennek eredménye egy sokkal akusztikusabb hangzás és a "Bron-Yr-Aur Stomp" (Sound részlet) Leadbelly "The Gallows Pole" című dalának feldolgozása.

Az album gazdag hangzásvilága eleinte vegyes kritikákat kapott, sok szakíró meglepődött az első két album stílusától való eltávolodáson. Idővel azonban felismerték a Led Zeppelin III jelentőségét.

Az akusztikus dalok mellett az album fontos darabja a dobközpontú "Out on the Tiles" (Sound részlet) az előző két album kérlelhetetlen, kemény hangzását idézi, szövege pedig a viking hódításokról és a skandináv mitológiáról szól. Ez és más mitológiai utalásokat tartalmazó dalaik nyomán „rockistenek” (rock gods), „a rock istene” (god of rock) és „az istenek pörölye” (hammer of gods) jelzőkkel kezdték illetni a zenekart, és később más, hasonló stílusú együtteseket."
A csapat: Jimmy Page – akusztikus, elektromos és pedálos steel gitár, vokál; Robert Plant – ének, szájharmonika; John Paul Jones – basszusgitár, orgona, szintetizátor, mandolin, bendzsó, vokál; John Bonham – dob, ütőhangszerek, vokál.

A számok:

1. "Immigrant Song" (Jimmy Page – Robert Plant) – 2:25
2. "Friends" (Jimmy Page – Robert Plant) – 3:54
3. "Celebration Day" (Jimmy Page – Robert Plant – John Paul Jones) – 3:29
4. "Since I've Been Loving You" (Jimmy Page – Robert Plant – John Paul Jones) – 7:23
5. "Out on the Tiles" (Jimmy Page – Robert Plant – John Bonham) – 4:06
6. "Gallows Pole" (Jimmy Page – Robert Plant feldolgozása) – 4:56
7. "Tangerine" (Jimmy Page) – 3:10 (
8. "That's the Way" (Jimmy Page – Robert Plant) – 5:37
9. "Bron-Y-Aur Stomp" (Jimmy Page – Robert Plant – John Paul Jones) – 4:16
10. "Hats off to (Roy) Harper" (tradícionális) – 3:42

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails