2010. január 28., csütörtök

Amos Lee - Supply and Demand (2006)

Amos Lee-t első, 2005-ben megjelent albuma kapcsán már bemutattam:
"Az 1978-ban Philadelphiában született Amos Lee dalszerző, énekes gitáros a folk, a soul és a jazz elemeit ötvöző egyéni stílusú dalaival az Egyesült Államokban már ismertséget szerzett magának. Olyan előadók turnéin vesz részt rendszeresen mint Bob Dylan, Norah Jones, Paul Simon, vagy Merle Haggard."
Második lemezét Varga Bálint mutatta be az ekultura.hu-n. Ebből idézek:
"Lee második albumának címe: Supply and Demand, azaz Kínálat és Kereslet. Már ebből is látható, hogy milyen témakört dolgoz fel: az áruvá válást, a pénz uralmát, az emberi kapcsolatok devalválódását.
Emellett a szerelmet, az otthont, a vágyódást - azaz mindazt, amivel a rádióból dübörgő előadók tudatosan nem hajlandóak foglalkozni.
Lee talán képes lesz ezen változtatni, ugyanakkor ő sem kerülheti el a nehéz döntést. Egy ponton túl már ő is sztár lesz, nem pedig egy gitáros/énekes; áru egy polcon, akinek sikerét éppen a kereslet és a kínálat határozza meg.

Lee zenéjére szerencsére van és lesz is kereslet. Dalai ugyanis őszinték, érzései hitelesek. És mindezt egy olyan jellegzetes, sajátos és könnyen szerethető hangon adja elő, aminek nem lehet ellenállni.
Zenekara elsőrangúan kíséri őt: visszafogottan, értelmesen, érzékenyen. Külön tisztelet Barry Maguire producernek, aki hagyta, hadd szóljon ez a lemez Amos Lee-ről, a kísérőzenészek valóban azok: nem tolakodnak az előtérbe, keretet biztosítanak Lee-nek.

Öröm hallgatni őt. Színtiszta öröm. A dalok látszólagos egyszerűsége, szépsége rögtön megragad, és nem enged. Énekstílusában különös módon még Bill Withers és John Prine is felfedezhetőek, és ettől még pikánsabb lesz az előadásmódja.
James Taylor tiszta, de mégis gyakran vértelen, erőtlen éneklésének hatását csak néha engedi érvényesülni, és ez nagyon jót tesz neki. Amos Lee egyike azon kortárs énekeseknek, akiknek nemcsak értelmes mondanivalójuk van, hanem zenészként, zeneszerzőként is kimagaslanak a többiek közül.
Az, aki olyan remekművet tud írni, mint a lemez címadó dala, a „Freedom”, és a „Sweet Pea”, arra nagyon érdemes odafigyelni és várni tőle a következő albumokat."

A dalok:

1. Shout out Loud
2. Sympathize
3. Freedom
4. Careless
5. Skipping Stone
6. Supply and Demand
7. Sweet Pea
8. Night Train
9. Southern Girl
10. Wind
11. Long Line of Pain

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails