2010. január 16., szombat

Snétberger Ferenc - For My People (2000)

Snétberger Ferenc honlapja íagy mutatja be ezt a lemezt:
" Snétberger Ferenc első gitárra és zenekarra komponált művének "In memory of my people" volt a címe. A ma főleg Berlinben élő művész saját magyar hazájának kulturális gyökereivel foglalkozik ebben a művében. Snétberger Ferenc mindenek előtt arról híres, hogy képes különböző hatások befogadására, különböző kultúrák egybeolvasztására és azokból egyéni stílus kialakítására gitárján játszva. Ebből a szempontból véve egy concerto megkomponálása gitárra és zenekarra egy a zenei fejlődésébe logikusan illeszkedő lépés. A zenekar klasszikus témája mellett elég tér marad a szólistának az improvizációra.

Az improvizáció, mint a Snétberger minden művén végigvonuló alapelv ver hidat a CD-n a három duetthez, melyeket Markus Stockhausennel közösen komponált. A concerto ismerete és miután megegyeztek néhány alapelvben, elég volt a két zenésznek ahhoz, hogy Stockhausen trombitája és Snétberger gitárja rövid időn belül izgalmas akusztikus egységgé olvadjon. Ez az érdekes zenei kapcsolat minden bizonnyal azért is működik ilyen jól, mert mindkét zenészben közös az új iránti érdeklődés, a különböző zenei hatások keresése, valamint a teljesen eltérő kultúrkörökből származó zenészekkel való munka. "
A lemez készítői: Snétberger Ferenc - akusztikus gitár; Markus Stockhausen - trombita (# 2 & 4), szárnykürt (# 3).
Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar, Budapest (# 5-7)
Koncertmester: Rolla János ; I. hegedűsök:Rolla János, Lovas György, Tfirst Zoltán, Hamar Péter, Áldor Lili; II. hegedűsök: Kostyál Kálmán, Weisz Zsuzsa, Gazda Péter, Kiss György, Isépy Éva; Brácsák: Várnagy Mihály, Lezsák Attila, Pista András; Csellók: Frank Mária, Kertész Ottó, Sándor Anna; Nagybőgő: H. Zováthi Alajos

A tételek:

1. Mazurka 3:51
2. Hajnal 6:56
3. Gond Nélkül 3:39
4. Alkony 9:05
5. Hallgató (Adagio - Allegro) 8:09
6. Emlékek (Adagio) 8:06
7. Tánc (Allegro furioso) 3:38
8. Fantázia 5:06
9. Vals Criollo / Vals Gitano 1:52

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails