2011. május 19., csütörtök

Syrius - Anno - Live CD1 (2009) Official Bootleg

"Megjelent egy ritka igényes dolog. A Nagy Syrius két, még életben lévő alapítója saját koncepció szerint kiadott magánkiadásban egy OFFICIAL BOOTLEGet. A dupla CD-s 100 oldalas fénykép booklettel ellátott (limitált példányszámban egy extra CD-t is tartalmazó) anyagról csak szuprelativuszokban lehet beszélni.
2009 nyarán Ráduly Misi a fejébe vette, hogy csinál egy olyat, amit még senki. A Syrius körül a 90-es és 2000-es években egyesek tüsténtkedtek és adogattak ki különböző lemezeket. Ezek színvonala nagyon sekélyes volt, bár mindenképpen hiánypótló kiadványok voltak. Gondoljunk csak a Most múlt leszre, amin a Széttört álmok 1970-es rádiófelvételét képesek voltak 6%-kal lassabb sebességen kiadni. Ehhez nem kell zenésznek sem lenni, hogy hallja az ember: ez lassú, mély, hamis. A zenekarnak, a zenekari tagoknak ezekbe a kiadványokba nem sok beleszólása volt. Ez a mostani az első eset, hogy van, sőt másnak is csak rajtuk keresztül.

A legfontosabb ebben a vállalkozásban – és ez adja igazán értékét az egésznek: a hippizmus. Az önzetlenség, a tenni akarás, hogy egy jobb, szebb világban éljünk. Nagy szavak. De igazak. Ismerem a szereplők, résztvevők jó részét, jó lenne, ha többen lennének. A kiadvány úgy működött, mint egy korabeli Syrius koncert. A Közönség és a zenekar érzékeny kommunikációja, oda-vissza interakciója, felelgetése, egymásra érzése, sorsközössége itt is működött. A Közönség hozta ajándékba, amilye volt, a Zenekar pedig letisztítva visszaadta azt a Közönségnek. Ez a Közönség és Zenekar Közösség. Ajándékot ad és kap. Ahogy egy nagyon fontos magyar bootlegger és syriusista (és egyébként is drága ember) Csupor István idézve van a booklet elején: „Mi annak idején nagyon sokat kaptunk a Syriustól (zenét, világképet, hitet, emberséget) és örülünk, hogy most az egykori koncertek felvételei révén valami keveset visszaadhatunk.” És visszafele pedig ez a kiadvány ajándék az egykori és újkori rajongóknak." (Részletek a Passzio.hu ismertetőjéből)
"A dalok hallgatása egyben időutazás is, felidézhetjük a Nagy Generáció tagjainak kollektív élményét. Azokét, akik 1968 után még évekig az hitték, hogy húsz esztendejük hatalom, akik nem akartak állni, ha futnak a percek, azokét, akik úgy gondolták, hogy tiszta szívvel át lehet vinni a szerelmet a túlsó partra, s fényes szellőként – kudarcot vallott apáikkal ellentétben – meg lehet forgatni a világot. Ezért nyugodtan elmondhatjuk erről a kiadványról, hogy páratlan kultúrkincs, amely az eleddig utolsó magyar reformkor zenés dokumentuma is egyben. Az a kiadvány, amit így szoktak ajánlani: vedd meg apádnak, aztán lopd vissza tőle, mert úgyis megveszi magának. Igen, tartozunk ennyivel magunknak, a Syriusnak! Fehér babáinknak, egykorvolt barátainknak, a jobbik énünknek!" (Sebők János)



A számok:
01 - Lédererné
02 - 21st Century Schizoid Man
03 - Magas fák közt (I Don't Mind If You Leave)
04 - Strawbery Fields Forever
05 - Devil's Masquerade
06 - Hey Joe
07 - Manic Depression
08 - Crooked Man
09 - Andris rövid eszmefuttatása

Related Posts with Thumbnails