2008. augusztus 8., péntek

John Fahey - The Transfiguration Of Blind Joe Death (1965)

John Fahey, és a Takoma Records első nagylemeze, a ma már legendás Blind Joe Death. Megjelenése körülményeit korábban már - Bauhoax jóvoltából - megismertük. E lemezen Blind Joe Death feltámadt.
Folytassuk Bauhoax-szal ott, ahol az előző albumnál abbahagytuk:
"Korai albumai a Takománál a hatvanas évek közepén sok területet kijelöltek, amiket fel akart fedezni. Hanszerkezelése, hanszerelései rengeteg zenei stíluson, irányzaton átszűrődtek, amíg eljutottak saját stílusáig, ami nagy nyitott tereket idézett meg. Darabjai legkísérletezőbb aspektusai a zenei pszichedeliát vetítették előre hosszú improvizációikkal (némelyik száma több mint 20 perces volt), indiai hangzások használatával, kiszámíthatalan stílusváltásaikkal, hátborzongatóan furcsa idegenszerűségükkel.
Személyiségének különössége, hangyás-bogaras különcsége mutatkozott meg borzalmasan hosszú dalcímeiben, hozzáfűzött jegyzeteiben is. Ezek is, szokatlan gitárhangzásai, zenei megoldásai is erősen hatnak napjainkig a kortárs - rock, jazz, modern - zenében.A hatvanas években megjelent későbbi albumai, mint a Requia és a The Yellow Princess hangkollázsok: az ortodox blues és bluegrass mellé helyeznek indonéz Gamelan zenei, tibeti vallási-zenei színeket, madár és állathangokat. 1967-ben Fahey a Red Krayolával , a Houston (Texas) városából származó pszichedelikus rock formációval készített lemezt a Berkeley Folk Festivalon. Ezt 1998-ban a Drag City független lemezkiadó újra kiadta: The Red Krayola: Live 1967 címmel.

Saját zenei kreatív működése mellett Fahey a Takomát is fejlesztette, olyan fickókat karolt fel mint Leo Kottke amerikai primitivista gitárvirtuóz, a kevésbé ismert Robbie Basho, az 1986-ban elhunyt amerikai raga gitármester vagy Peter Lang egzotikus primitivista gitárművész és a feljövőben levő George Winston "rural folk" pianista, a későbbi new age stílus egyik előfutára. Kottke debüt-albuma, a 6- and 12-String Guitar a márka sikerlemeze lett, több mint 500 ezer példány kelt el belőle. (Végül Fahey a Takoma márkát eladta a Chrysalis Records-nak a hetvenes évek közepén.)
Ugyanerre az időre Fahey aktivitása belassult, párhuzamosan erősödő alkohol problémáival. Elvesztette az otthonát, felbomlott házassága, újranősült, újravált. Salembe (Oregon) költözött, hogy ott éljen harmadik feleségével. 1986-ban különböző cukorbetegséghez és más bajokhoz vezető kórképpel diagnosztizálták. Harmadik házassága sem bizonyult sikeresnek, élete lefelé pörgő spirálba került."

Az albumon hallható felvételek:

1. Beautiful Linda Getchell
2. Orinda-Moraga
3. I Am The Resurrection
4. On The Sunny Side Of The Ocean
5. Tell Her To Come Back Home
6. My Station Will Be Changed After While
7. 101 Is A Hard Road To Travel
8. How Green Was My Valley
9. Bicycle Built For Two
10. The Death Of The Clayton Peacock
11. Brenda's Blues
12. Old Southern Medley
13. Come Back Baby
14. Poor Boy
15. Saint Patrick's Hymn


Related Posts with Thumbnails