2009. október 20., kedd

Muzsikás és Sebestyén Márta - A Zeneakadémián (2004)

Sebestyén Márta honlapján így ír erről a válogatáslemezről:
"Többen közülünk Kodály méltán világhíres módszerével kezdtük a zenetanulást. Azóta is életünk meghatározó része a muzsika. Van egy álmunk: átadni azt, amit nekünk a népzene, valamint Kodály és Bartók zenéje jelent.

Ezért 1999-től kezdve minden évben adtunk egy-egy koncertet a Zeneakadémián az életművek népzenéhez való kapcsolódásának mindig más és más oldalát bemutatva.A koncertekről hangfelvételek készültek, ebből válogattuk a lemez anyagát, így óhatatlanul sok, számunkra kedves darab maradt ki. Végül is a középpontba a Pro Musica Leánykórussal 2003-ban tartott hangversenyünk került. Ez az összeállítás a Zeneakadémián nem ebben a formában hangzott el, mégis reméljük, hogy visszaadja a koncert hangulatát, többek között azokat a pillanatokat, amikor Bartók vagy Kodály műve szervesen kapcsolódik népdalhoz, népénekhez, hangszeres népzenéhez. Ilyen az album erőteljes, ritmikus népzenei indítását követően felhangzó Kodály kórusmű, az ezt követői moldvai népének, zsidó keserves majd egy másikKodály mű. Az album legtöbb darabja egy adott Bartók, vagy Kodály mű, vagy tétel népzenei anyagát mutatja be: Marosszéki táncdallamok, A kállai kettős dallamai, Ének Szent István királyhoz, Pe loc, Invirtita. Máshol hangulatában kötődik a népi dallam és műzene egymáshoz: a Kyrie moldvai népének és A hegyi éjszakák, vagy az egy szál hegedűn eljátszott rubato dallam és az őt követő kórusmű. Végül megjelennek autentikus népzenei folyamatok is: Csárdás és szökő Csávásról, Édes Gergelem Moldvából vagy a Mezőségi táncrend. Külön is felhívjuk a figyelmet az archaikus moldvai Szép fejér pakulár balladájára."
Muzsikás együttes: Sipos Mihály - hegedű, Porteleki László - hegedű, koboz, Éri Péter - kontra, kaval, Hamar Dániel - nagybőgő, Sebestyén Márta - ének. Toni Árpád - cimbalom, Pro Musica leánykar Szabó Dénes vezetésével, Farkas Zoltán - tánc, dob, gardon, Tóth Ildikó - tánc, Éri Márton - kontra

A dalok:

1. Csárdás és szökő Csávásról / Dances of Csávás
2. Marosszéki táncdallamok / Marosszék dance melodies
3. A kállai kettős / The kálló couple dance
4. Kodály Zoltán: Hegyi éjszakák 1. / Zoltán Kodály: Mountain nights
5. Kyrie Moldvából / Kyrie from Moldavia
6. Szól a kakas már / The rooster is crowing
7. Kodály Zoltán: Zöld erdőben / Zoltán Kodály: In the green wood
8. Pe loc / Pe loc
9. Invirtita / Invirtita
10. A Bakonyba’ lakom / I live in the Bakony
11. Bartók Béla: Senkim a világon / Béla Bartók: Song of loneliness
12. Édes Gergelem / My sweet Gregory
13. Szép Fejér Pakulár / Ballad of the murdered shepherd
14. Mezőségi Táncrend / Dances of Mezőség
15. Ének Szent Istvánhoz / Song to Saint Stephen
16. Kodály Zoltán: Ének Szent Istán királyhoz / Zoltán Kodály: Hymn to St. Stephen
16.Kodaly Enek Szent Istan Kiralyhoz 05:37

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails