2009. szeptember 5., szombat

Andy Palacio & The Garifuna Collective - Wátina (2007)

Andy Palacio, a Nyugat-Afrikából behurcolt rabszolgák és a karibi őslakosok keveredéséből kialakult, mintegy negyedmilliós garifuna népcsoport hagyományos zenéjének világszerte legismertebb képviselője 1962-ben Belize-ben, egy Barranco nevű tengerparti faluban született. 2008-ban stroke következtében bekövetkezett halálakor a quart.hu így mutatta be őt:
"gy ideig tanárként dolgozott, és amikor Nicaraguában találkozott az ország egyik utolsó, garifuna nyelven beszélő emberével, elhatározta, hogy életét annak szenteli, hogy megőrzi kultúráját. Először a belize-i rádió garifuna nyelvű műsorának vezetője lett, aztán a nyolcvanas évektől kezdve zenélni kezdett. Mégpedig az ún. punta rock műfajban, amely a hagyományos punta ritmusvilágra épül, ám a modern popzene hangszereivel dolgozik. A kilencvenes évek közepétől kezdve működött együtt Ivan Duran producerrel, aki az első belize-i, hagyományos zenékre fókuszáló kiadót, a Stonetree-t is elindította.

Duran irányításával együtt zenélt több kubai zenésszel is, de az igazi nagy tettük az volt, hogy összehozták a Garifuna Collective nevű együttest, melyben több generációnyi garifuna zenész játszik. Velük jelentette meg tavalyi Watina című lemezét, melyet Palacio legnagyobb művészi sikerének tart a kritikai közvélemény, egyben pedig a tavalyi év legfontosabb világzenei albumai közé került több szaklap év végi listáján. Zenei díjak mellett kultúrpolitikai elismerésekből is bőven kijutott Palaciónak, többek között az UNESCO felvette őt a "Békéért dolgozó művészek" hivatalos listájára."

Ez a lemeze az amazon.com által összeállított, 100 Greatest World Music Albums of All Time listájának első helyezettje.

A számok:

1- Aguyuha nidúheñu
2- Ameyengu
3- Ayó da
4- Baba
5- Beiba
6- Gagánbadibá
7- Lidan aban
8- Miami
9- Sin precio
10- Wátina
11- Weyu lárigi weyu
12- Yagane

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails