2009. szeptember 26., szombat

John Fahey - Blind Joe Death (1964)

Bár John Fahey-t korábban már bemutattam, nálam sokkal szakszerűbben szól róla Bauhaus, akinek színvonalas blogját ajánlom mindenki figyelmébe. Íme ismertetőjéből egy kis szelet:
"John Fahey (1939-2001) a legjelentősebb amerikai gitáros egyéniségek közül való, a fémhúros akusztikus gitár mint szólóhangszer úttörőinek egyike. Stílusa, technikája rendkívül nagy hatással volt a későbbi gitáros nemzedékre, amerikai primitívnek szokás titulálni az irányt, amin haladt, a festészetből kölcsönözve a terminus technicust, jelezve művészete öntörvényű természetességét. Fahey a folk és blues tradíciókból merített, de jól belemártotta a klasszikus zenei, a brazil, indiai és absztrakt modern zenei hagyományokba, így hozva létre originális, eklektikus, de harmonikus zenei világát.
1952-ben rendelte első gitárját a Sears-Roebuck katalógusból 17 dollárárt. Párhuzamosan a gitár iránti érdeklődésével, komoly lemezkollekciót is összegyűjtött. Főleg a bluegrass és a country érdekelte az amerikai zenei hagyományból, de mikor egy lemezbeszerző útján, amit mentorával és barátjával, Richard K. Spottswood zenetudóssal tett Baltimore-ba, meghallotta Blind Willie Johnson Praise God I'm Satisfied gospel blues felvételét, felfedezte magában a korai blues zene szeretetét is.
Gitárjátéka és zeneszerző művészete párhuzamosan fejlődött, Fahey kifejlesztett egy stílust, amiben egyesítette a 78-as fordulatszámú lemezekről hallott bluesokban felfedezett mintákat, technikákat kedvenc kortárs klasszikus szerzői, Charles Ives a hangfürtök, az aleatória, a negyedhangok, az atonalitás amerikai úttörője és első mestere és Bartók Béla disszonáns motívumaival, hangzásával. 1958-ban készítette első lemezét, nagy lemezgyűjtő barátja Joe Bussard amatőr Fonotone labelje számára Blind Thomas művésznév alatt. A rákövetkező évben - mivel lövése sem volt, hogy lépjen kapcsolatba profi lemezcégekkel és feltételezte, hogy a nagyok úgysem érdeklődnének zenéje iránt - eldöntötte, hogy első albumát saját maga jelenteti meg egy benzinkúttól húzott fizetéséből és egy kis kölcsönből, amit egy episzkopális lelkipásztortól kapott. "

A számok:

01 West Coast Blues
02 St. Louis Blues
03 I'm A Poor Boy A Long Ways From Home
04 Uncloudy Day
05 John Henry
06 In Christ There Is No East Or West
07 The Transcendental Waterfall
08 Desperate Man Blues
09 Sun Gonna Shine In My Back Door Some Day Blues
10 Sligo River Blues
11 On Doing Some Evil Deed Blues

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails