2009. szeptember 20., vasárnap

Eric Johnson - Ah Via Musicom (1990)

Az általam nagyon kedvelt Eric Johnsonról írja a b-oldal.hu:
"Van az úgy, nem is ritkán, hogy egy óriási zenészt alig ismer a nagyközönség, csak a szakma, vagy a szakújságok borulnak le a lábai előtt. Valami ilyesmi áll fenn Eric Johnson, texasi illetőségű gitáros esetében is, aki ma ünnepli 55. születésnapját. Bevallom, az 1996-os G3 turné előtt én is bambán néztem volna, ha valaki azt mondja, hogy van egy ilyen nevű hathúros, akit illenék ismernem, de azt hiszem, ezzel sokan vagyunk így.
És hogy mitől is olyan nagyszerű Johnson?
Elsőként azt, hogy számos gitárhős kollégájával szemben, Eric Johnson sokkal inkább zenész mint egyszerűen gitárnyüvő. Nemcsak szólókban, és még csak nem is kizárólag gitárban gondolkodik (énekel is, hallgasd csak meg a nagyon hangulatos Your Sweet Eyes-t), hanem ennél magasabb szinten értelmezi a zenét. Vannak remek dalai, amiben tán még szóló sincs: valljuk be, erre a visszafogottságra kevés hozzá hasonló kaliberű gitáros képes! Viszont ha mégis, akkor, ha itt az ideje, villant egy párat, és egyből látni engedi, hogy micsoda technikai és elméleti tudás birtokosa!
Másodsoron, az a bizonyos sokat emlegetett saját „sound” és stílus, amiért minden gitáros ölni tudna, ám ami mégiscsak nagyon keveseknek adatik meg, az nála egyértelműen megvan. Penget kettőt, nyújt egyet, és ha jó füled van hozzá, rávágod, hogy ez csak ő lehet!
Mindenképp a Clapton-t és Hendrixet fő hatásaként elismerő gitáros javára írom a sokoldalúságát: a rocktól kezdve a jazz-en át, a fúziós zenén és progresszív rockon át minden fellelhető nála, de ha úgy van kedve, könnyedén játszik bossa novát is."
1990-ben jelent meg harmadik szólólemeze Ah Via Musicom címmel.

A számok:

1. "Ah Via Musicom" – 2:04 (Johnson, Stephen Barber)
2. "Cliffs of Dover" – 4:10
3. "Desert Rose" – 4:55 (Johnson, Vince Mariani)
4. "High Landrons" – 5:46
5. "Steve's Boogie" – 1:51
6. "Trademark" – 4:45
7. "Nothing Can Keep Me from You" – 4:23
8. "Song for George" – 1:47
9. "Righteous" – 3:27
10. "Forty Mile Town" – 4:13
11. "East Wes" – 3:28

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails