2009. szeptember 26., szombat

Pogues - The Very Best Of The Pogues (2001)

Déri Zsolt lemezismertetője az est.hu-ról:
"A zenetörténet legjobb folk-punk zenekara, a Pogues hivatalosan ugyan 1996-ig működött, de igazán csak az 1991-ig tartó periódusa érdekes, amíg az ír származású Shane MacGowan volt a frontember. A kiadó is így gondolhatja, mivel a legfrissebb Pogues-válogatás címlapjára nem a teljes nyolctagú zenekar, hanem csak az elálló fülű, szuvas fogú Shane került, a lemezre meg csak az 1991 előtti sikerdalok.
Az együttest egy hajdani punk csávó, a Nipple Erectors, illetve The Nips nevű "punkabilly" zenekarokat megjárt Shane MacGowan alakította 1982-ben PogueMahone (ír keltául: "Nyald ki a seggem!") néven, amit a rádiók bojkottja miatt kénytelen volt The Poguesra rövidíteni. Az első három nagylemez (Red Roses For Me - 1984, Rum Sodomy & The Lash - 1985, If I Should Fall From Grace With God - 1998) során zenészei és dalai egyre többen és egyre jobbak lettek, aztán az 1989-es Peace And Love már visszaesést hozott, a Joe Strummer (The Clash) produceri segédletével készített Hell's Ditch (1990) pedig az erejét még egyszer utoljára összeszedő frontembert és zenekart mutatott, aztán bomlás, leépülés, Shane közepes szólólemezei Popes nevű új kísérőzenekarával (aki ott volt az alkoholzombie 1998-as, katasztrofális Sziget-fellépésen, tudja, mire gondolok), és a még azoknál is kevésbé izgalmas lemezek a Pogues maradék tagságától (a korábbi másodénekes, a pikulás Spider Stacy próbált ott frontember lenni, de nem volt rá alkalmas).

Emlékezzünk hát csak a szépre, a 91 előtti évekre. Ezt a periódust korábban már két válogatáslemez (The Best Of The Pogues, The Rest Of The Best) már kiválóan összefoglalta, sok ritkasággal, így ennek az újnak nehéz dolga van, főleg hogy csak szimpla CD. Lemaradnak például olyan slágerek, mint a sorlemezeken nem szereplő Yeah Yeah Yeah Yeah Yeah című retropopdal. De ami felkerül, az mind remekmű, legyen szó ír dalok feldolgozásáról (pl. a Dublinersszel közös The Irish Rover) vagy Shane kongeniális saját szerzeményeiről."

A dalok:

01. Dirty Old Town
02. Irish Rover – Pogues & The Dubliners
03. Sally MacLennane
04. Fiesta
05. Pair Of Brown Eyes
06. Fairytale Of New York – Pogues & Kirsty MacColl
07. Body Of An American
08. Stream Of Whiskey
09. Sick Bed Of Cuchulainn
10. If I Should Fall From The Grace Of God
11. Misty Morning Albert Bridge
12. Rain Street
13. White City
14. Rainy Night In Soho
15. London Girl
16. Boys From The County Hell
17. Sunnyside Of The Street
18. Summer In Siam
19. Hell’s Ditch
20. Old Main Drag
21. The Band Played Waltzing Matilda

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails