2009. szeptember 7., hétfő

Joe Beck - Relaxin' (1991)

A 2008-ban elhunyt amerikai gitárosról a quart.hu így emlékezett meg:
"Joe Beck 1945-ben született - édesanyja klasszikus képzettségű énekes és zongorista volt -, s hat éves kora körül beszélte rá szüleit arra, hogy vegyenek neki egy gitárt, miután Andres Segovia klasszikus gitárost hallotta a rádióban. Csak néhány leckét kapott, aztán a család elköltözött, és onnantól jobbára autodidakta módon tanult zenélni. Igaz, amikor bekerült a reklám- és tévéfilmzene-bizniszbe, akkor elment egy gyorstalpaló hangszerelő-tanfolyamra.

A hatvanas években robbant be a jazzéletbe, ahogy mondta: "csak azért, mert a megfelelő helyen a megfelelő időben voltam, a jazz történetének egy kitüntetett pontján". Nemcsak jazzt játszott: Eric Claptonnal és a Creammel is turnézott; majd ő volt az első ember, aki elektronikus gitáron játszott Miles Davis zenekarában. A két vele rögzített stúdiófelvétel nem jelent meg ugyan a hatvanas években, de így is fontos szerepet játszott a fúziós zene kezdeteinél.

Kétszer is visszavonult a zenéléstől, földműveskedni: egyszer a hatvanas évek, másodszor a nyolcvanas évek végén. Állítólag nem bízott saját játéktudásában, és nem akart elmerülni a drogfogyasztásban sem. Ám aztán mindkétszer visszatért a zenéléshez.

Szólólemezt keveset rögzített, viszont sokat játszott duó felállásban, például David Sanbornnal, John Abercombie-val, Deborah Brownnal. Gitárosként vagy hangszerelőként egyebek mellett a következők felvételein szerepelt. Gil Evans, Duke Ellington, Buddy Rich, Paul Desmond, Maynard Ferguson, Woody Herman, Stan Getz, Larry Coryell, Gene Ammons, Sergio Mendez, Antonio Carlos Jobim, Laura Nyro, Houston Person, Roger Kellaway, Richie Havens, Paul Simon, Joe Farrell, James Brown, Gato Barbieri, Frank Sinatra, Gloria Gaynor, Esther Phillips."
A felállás: Joe Beck - gitár, Jay Leonhart - bőgő és Grady Tate - dobok.

A számok:

1. Isn't She Lovely
2. Lover Man
3. Berimbau
4. What's New?
5. Secret Love
6. Georgia on My Mind
7. Nica's Dream
8. In Mellow Tone

Jelszó/Password: levente

Related Posts with Thumbnails